Cacao & Chocolade

Met cacao en chocolade producten van Bodystore geniet je op op een verantwoorde manier. Rauwe cacao is behalve verantwoord ook nog eens erg lekker. Bekijk ons aanbod van rauwe cacao producten. Lees verder

5 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. PhD Smart Bar

    Op voorraad

    Beoordeling:
    94%
    € 2,50
  2. Carb Killa Bars (60 gr)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    97%
    € 2,50
  3. Cacao Powder, Raw, Biologisch (340 gram)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    100%
    € 14,99
  4. Cocoa Lovers™ (340 gram)

    Niet op voorraad

    0 beoordelingen
    € 9,99
  5. Slender Hot Cocoa (284 gram)

    Niet op voorraad

    0 beoordelingen
    € 14,90

5 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Wat is cacao?

Cacao is gemaakt van cacaobonen, bonen die afkomstig zijn van de Theobroma-cacaoboom, ook wel bekend als de cacaoboon. Cacaobonen worden na de oogst gedroogd en gekraakt tot kleine donkere stukjes - of cacao nibs. Cacao nibs zijn kleine stukjes gemalen cacaobonen met een bittere, chocolade-achtige smaak.

Hoe worden cacao bonen verwerkt?

Zodra cacaobonen zijn geoogst, doorlopen ze verschillende stappen waarin ze worden verwerkt tot de halfproducten zoals cacaomassa, cacaoboter en cacaopoeder.

1. Fermentatie: De bonen worden met vruchtvlees en al in houten bakken gedaan. De bakken worden een paar dagen afgedekt zodat bacteriën en schimmels het vruchtvlees kunnen afbreken. Gisten en bacteriën zetten bepaalde suikers om in alcohol en zuren. Tijdens dit proces rot het vruchtvlees van de cacaoboon weg en ontstaan de karakteristieke smaak en geur van chocolade.

2. Drogen: De gefermenteerde bonen worden een aantal dagen lang gedroogd.

3. Roosteren: De gedroogde bonen worden geroosterd tenzij men rauwe cacao wil. Door het roosteren worden de chocolade smaak verder ontwikkeld.

4. Kraken: Na het roosteren worden de bonen gekraakt. Bij het kraken worden de bonen ontdaan van hun buitenste schil, wat stukjes gebroken cacao genaamd cacao nibs oplevert.

5. Malen: Stukjes gebroken cacao worden gemalen, wat pure cacaomassa in vaste of halfvaste vorm oplevert. Nu is het klaar om te kunnen worden verwerkt tot chocolade producten.

Om cacaopoeder te maken wordt de cacaomassa - wat ongeveer half vet is in de vorm van cacaoboter - samengeperst om het meeste vet te verwijderen.

Om chocolade te maken, wordt de cacaomassa vaak gemaakt met andere ingredienten zoals vanille, suiker, cacaoboter en melk.

Het cacaopercentage van een chocoladereep heeft betrekking op hoeveel suiker er in de chocolade zit. In een reep met een cacaopercentage van 85% zit 15% suiker. Het zegt niets over over de verdeling cacaoboter/andere cacaobestanddelen. De specifieke verhouding cacaomassa en cacaoboter heeft veel invloed op het karakter en de smaakbeleving van de chocolade. Daarnaast speelt de soort en herkomst van de cacaoboon natuurlijk ook een rol. De verhouding van cacaoboter en andere cacaobestanddelen is meestal een geheim recept van de chocolademaker.

Voedingswaarde cacao

Rauwe cacaopoeder (100 g)

Energie: 400 kcal
Vet 10g
- waarvan verzadigd 6,7 g
Koolhydraten: 53,3 g
- waarvan netto koolhydraten: 20g
- waarvan suikers: 0g
- waarvan vezels: 33,3 g
Eiwit: 26,6 g

Rauwe cacao nibs (100 g)

Energie: 633 kcal
Vet 50g
- waarvan verzadigd 30 g
Koolhydraten: 36,7 g
- waarvan netto koolhydraten: 10g
- waarvan suikers: 0g
- waarvan vezels: 26,7 g
Eiwit: 13,3 g

Is cacaopoeder gezond?

Cacaopoeder is een uitstekende bron van verschillende mineralen waaronder selenium, magnesium, chroom en mangaan. Hoe hoger het cacao gehalte, des te hoger het mineraal gehalte. Cacao die minder bewerkt is en op lage temperatuur wordt behandeld - zoals rauwe cacao - bevat meer antioxidanten. Door het branden op hoge temperatuur en bewerken, gaan deze antioxidanten grotendeels verloren.

Smaak van cacao

De keuze van cacao producten hangt af van je smaakvoorkeuren en hoe je de producten gebruikt. Bijvoorbeeld, ongezoete cacao nibs zijn een bewustere keuze dan gewone chocoladedruppels, maar misschien vind je ze een beetje bitter.

Wat betreft rauwe cacaopoeder, misschien vind je de smaak en kwaliteit beter dan standaard ongezoete cacaopoeder, maar rauwe cacao poeder is meestal duurder.

Bedenk dat als je bakt met rauwe cacao poeder een deel van de antioxidanten verloren gaat door de hitte. In plaats daarvan zou je het in een smoothie kunnen gebruiken.

Probeer rauwe cacao nibs in een gezonde snack mix met noten, krenten, rozijnen of in je yoghurt om te voorkomen dat de antioxidanten door hitte worden vernietigd.

Ga voor donkere chocoladerepen met minimaal 70% cacao. Dat is nog steeds een bewuste keus en een bron van waardevolle antioxidanten en mineralen. Kies de cacao producten die het beste passen bij je smaakvoorkeuren en portemonnee maar eet ze met mate omdat er relatief veel calorieën in zitten.

Cacao & Chocolade bij Bodystore kopen?

De overheerlijke smaak van onze cacao producten is een ware traktatie. Perfect voor iedereen die verantwoord wil genieten van de heerlijke smaak van chocolade. Bodystore is de winkel voor iedereen met een gezonde, sportieve leefstijl. Eet, Sport, Relax & Have Fun! Als je voor 21.00 uur bestelt kun je morgen al smullen van onze verantwoorde lekkernijen. Wij verpakken je bestelling netjes en leveren je pakje snel bij je thuis af met PostNL. Bodystore - for Every Body.

Kunnen wij je verder helpen?
Recent bekeken
No recently views items
Alles wissen