Speciale Eiwitten

Kijk hier voor speciale eiwitten. Wij hebben een ruim aanbod. Lees verder

Producten 1-9 van 11

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
  1. Fit shake (750 gram)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    84%
    € 19,90 € 14,90
  2. Isolite (2000 gram)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    87%
    € 44,90
  3. Deli Pro-7 (2000 gram)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    87%
    € 37,45 € 13,50
  4. All in 1 protein (2000 gram)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    93%
    € 34,90
  5. Pea Protein (907 gram)

    Op voorraad

    Beoordeling:
    78%
    € 29,42 € 24,90
  6. Soy Protein Isolate (544 g)

    Op voorraad

    0 beoordelingen
    € 19,90
  7. Hemp Protein BIO (454 gram)

    Niet op voorraad

    Beoordeling:
    87%
    € 19,90
  8. Biologisch Rijsteiwit Poeder (465 gram)

    Niet op voorraad

    0 beoordelingen
    € 24,90
  9. Eggwhite Protein Vanille (680 gram)

    Niet op voorraad

    Beoordeling:
    80%
    € 29,90

Producten 1-9 van 11

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn de bouwstenen in het menselijk lichaam. Omdat het menselijk lichaam niet in staat is zelf eiwitten te maken, moet je ze door voeding binnenkrijgen. Eiwitten hebben vele functies in het hele lichaam. Ze voeren verschillende taken uit die voor een mens van het grootste belang zijn. Een volwassene bestaat gemiddeld voor 12 kilo uit eiwit.

Eiwitten zijn een bouwstof voor spieren en geven stevigheid aan de huid en de botten. Met hun bouwstenen, de aminozuren, vormen ze de spieren. Maar ook gewrichtsbanden en bindweefsel kunnen niet zonder eiwitten functioneren. Bij (brand)wonden is extra eiwit nodig om de weefsels te herstellen.

Bovendien is het lichaam alleen met voldoende toevoer van eiwitten in staat om bepaalde stoffen in het bloed en door de membranen te transporteren en ten slotte in het lichaam op te slaan. Hemoglobine bijvoorbeeld, dat zuurstof vanuit de longen naar de weefsels vervoert. Deze functies voert het lichaam bij een eiwittekort niet goed uit.

Een eiwit met een katalytische functie wordt een enzym genoemd. Enzymen versnellen reacties in en buiten cellen zonder daarbij zelf verbruikt te worden. Ze zijn belangrijk om het stofwisselingsproces goed te laten verlopen.

Eiwitten vormen ook een belangrijke schakel in de communicatie tussen cellen door hormonen. Hormonen zijn gemaakt van eiwitten, net als antistoffen, die door het immuunsysteem worden gemaakt.

Neurotransmitters zoals dopamine, endorfine en adrenaline bestaan voor het grootste deel uit eiwitten. Een neurotransmitter is een chemische stof die signalen overbrengt van de hersenen naar het lichaam.

Waar zitten eiwitten in?

Eiwit bevattende voedingsmiddelen zijn alle voedingsmiddelen waar eiwitten in zitten, ongeacht de hoeveelheid. Een voedingsmiddel geldt als eiwitbron, wanneer het eiwitaandeel minimaal 12% van de totale energiewaarde (calorieën) bedraagt. Eiwitrijke voedingsmiddelen mogen alleen zo worden genoemd als ze een hoog eiwitgehalte hebben, minstens 20% procent van de totale energiewaarde (calorieën).

Voeding met veel eiwitten

- Vlees
- Vis
- Eieren
- Melk- en melkproducten
- Peulvruchten
- Noten en pitten
- Volkoren granen
- Soja-producten

Dierlijke eiwitrijke voeding

Vlees

Omdat vlees behalve uit vet, pezen, en water voor een wezenlijk deel uit spiervezels bestaat - die op hun beurt uit eiwitten zijn samengesteld - is duidelijk dat vlees een eiwitrijk voedingsmiddel is. Wat het eiwitgehalte betreft, speelt de soort vlees bijna geen rol: 100 g kippenvlees bevat gemiddeld 21,9 eiwit, 100 g rundvlees 21,4 g en 100 g varkensvlees 21,4 g. Anderzijds heeft gedroogd vlees zoals beef jerky met 51 g eiwit per 100 gram een dubbel zo hoog eiwitgehalte.

Vis

Ook vis heeft een hoog eiwitgehalte. Zo bevat tonijn 23,4 g eiwit - bij slechts 6,2 g vet. Zalm en heilbot bevat 26g eiwit per 100g. Dit komt neer op 1g eiwit per 4,5 calorieën. 100 gram koolvis bevat 75 kcal. Deze hoeveelheid koolvis levert 17 gram eiwit en 0,8 gram vet waarvan 0,1 gram verzadigd vet. 100 gram garnalen bevat 24 gram eiwit en levert 99 calorieën aan energiewaarde. Goede eiwitbronnen zijn ook zeevruchten zoals scampi's, garnalen of mosselen.

Eieren, melk- en melkproducten

In de top 10 lijsten met dierlijke eiwitten, staan nog boven vis en vlees melkproducten als Parmezaanse kaas of Emmentaler. Dierlijk eiwit kan door het menselijk lichaam het beste benut worden omdat dierlijke eiwitten wat betreft hun aminozuurstructuur meer lijken op onze lichaamseiwitten dan vegan eiwitten.

Het eiwitgehalte van ei is met 13 g per 100 g ei niet alleen heel hoog, maar ei heeft ook een biologische waarde van 100, wat zeer hoog is, en door geen enkel ander eiwitrijk voedingsmiddel wordt overtroffen. Het grootste gedeelte eiwit (proteïne) zit in het wit van ei. Een ei bevat 7 gram eiwit en 6 gram vet. Het wit van ei bevat 4 gram eiwit en 0 gram vet. Het eigeel (de dooier) bevat 3 gram eiwit en 6 gram vet.

Een eiwitrijk product dat deze score nog overtreft is het melkeiwit whey eiwit met een Biologische waarde van 100. Om die reden wordt het vaak in eiwitshakes gebruikt. Een ander populair melkeiwit is caseïne. De gemiddelde biologische waarde van caseïne is 70,8. Whey eiwit wordt snel opgenomen (binnen 90 minuten) terwijl caseïne langzaam wordt opgenomen, grofweg binnen 2-4 uur.

Plantaardige eiwitbronnen

Niet alleen als je helemaal geen dierlijke producten eet moet je weten welke plantaardige eiwitbronnen er zijn. Door gevarieerd te eten, krijg je afwisseling in je maaltijden. In een volledig eetpatroon zorg je voor verstandige combinaties van voeding met eiwit uit verschillende bronnen. Vis, vlees, eieren, melk en melkproducten moet je natuurlijk niet overmatig eten.

Peulvruchten

Erwten, kikkererwten, bonen, linzen, sojabonen, lupine, en ook noten, bevatten een aardige hoeveelheid eiwitten. Let wel op dat de eiwitwaarde betrekking heeft op gedroogde peulvruchten in rauwe vorm. Aangezien peulvruchten bij het koken water aantrekken kun je het eiwitgehalte van bv. 100 g gedroogde erwten niet gelijkstellen aan 100 g gekookte erwten. 100 g gekookt gewogen peulvruchten kunnen daarom wel 60% minder eiwitten bevatten dan 100 g droog gewogen peulvruchten.

Wil je makkelijk en snel een flinke portie plantaardige eiwitten binnenkrijgen? Dan kan plantaardige eiwitpoeder uitkomst bieden. Te denken valt aan erwten eiwit of hennep eiwitpoeder. Erwten proteïne heeft een eiwitpercentage van maar liefst 80%, een hoge biologische waarde en bevat ongeveer 18% BCAA. Ideaal om een vegan eiwitshake mee te maken.

Hennep eiwitpoeder bevat 37% eiwitten, 43% vezels en 10% vet, en is daarmee uitermate geschikt voor vegetariërs en veganisten. Het bevat 66% edestine (een bioactieve globuline proteïne die makkelijk verteerbaar is) – meer dan welke plant ook. Hennep heeft een 87% Biologische Waarde score (een maatstaf van eiwit-opname). Lager dan whey of rijst maar aanzienlijk hoger dan soja. Het is een compleet eiwit, wat betekent dat het alle essentiële aminozuren bevat die we uit voeding moeten binnenkrijgen. Interessant is dat hennep een uniek hoog gehalte BCAA's heeft in vergelijking met andere veganistische eiwitbronnen.

Noten en zaden

De meeste noten en zaden zijn eiwitrijk: 100 gram pijnboompitten bevat 31,6g eiwit, noten 26 g, amandelen 21,2 gram en pistachenoten 20,3 g. Naast eiwitten bevatten noten en zaden ook veel vetten. En hoewel deze vetten gezond zijn leveren ze zoveel calorieën dat je met ongeveer 300 g noten of zaden rond de 2000 kcal binnenkrijgt, ofwel evenveel als de gemiddelde dagelijkse caloriebehoefte.

Volkoren graan producten

In volkoren graan zit veel eiwit: 100 g droog gewogen havervlokken bevat bijv. 13,5 gram eiwit. Ook kan eiwit uit bruine rijst worden gehaald, we praten dan over rijsteiwit poeder. Rijsteiwit wordt gemaakt door rijstkorrels te vermalen en te behandelen met een enzym dat het zetmeel (koolhydraten) van het eiwit scheidt. Rijsteiwit concentraat heeft een eiwitgehalte van ongeveer 70-80%. Het aminozuur-gehalte en -profiel van rijsteiwit isolaat komt overeen met dat van soja eiwit isolaat, maar het totale, essentiële en BCAA aminozuur gehalte van whey isolaat is groter.

Waar is eiwit speciaal goed voor?

Eiwit is een belangrijk bestanddeel van elke cel in het lichaam. Haar en nagels zijn voornamelijk van eiwit gemaakt. Je lichaam gebruikt eiwit om spierweefsel te bouwen en herstellen. Je gebruikt ook eiwit om enzymen, hormonen en andere stoffen in het lichaam te maken. Eiwit is een belangrijke bouwsteen van botten, spieren, kraakbeen en bloed.

Naast vet en koolhydraten, is eiwit een “macro nutriënt” wat betekent dat het lichaam er relatief veel van nodig heeft. Vitamines en mineralen, die slechts in kleine hoeveelheden nodig zijn, worden “micro nutriënten” genoemd. Maar in tegenstelling tot vet en koolhydraten, slaat het lichaam eiwit niet op, en heeft daarom geen reservoir om uit te putten wanneer het nieuwe aanvoer nodig heeft.

Hoeveel eiwit is genoeg?

Hoeveel eiwitten heb je nodig? We hebben minder eiwit nodig dan je misschien denkt. Het blijkt dat de juiste hoeveelheid eiwit voor iemand afhangt van vele factoren waaronder activiteit, leeftijd, spiermassa, en hoe je gezondheid er voor staat. Verder is het zo dat het niet alleen gaat om de hoeveelheid eiwitten die je binnenkrijgt. De kwaliteit van eiwitten in je voeding is de belangrijkste factor die invloed heeft op de functies in het lichaam.

Speciaal eiwit bij Bodystore

Bodystore is al 18 jaar eiwitspecialist. Voor iedereen die wil werken aan een gezonde, sportieve leefstijl. Bij ons kun je terecht voor een uitgekiend assortiment speciaal eiwit. Denk aan melkeiwit als whey en caseïne maar ook vegan eiwitten, dieet eiwit, ei-eiwit en lactosevrije eiwitshakes. Heb je vragen over een product of wil je uitgebreid advies? We helpen je graag! Klanten waarderen onze service met een 4.7/5 en daar zijn we trots op. Bodystore - for Every Body.

Kunnen wij je verder helpen?
Recent bekeken
No recently views items
Alles wissen