Hoe gebruik ik de Whey Proteïne shake?

Whey eiwit is enorm populair in de sportwereld: whey van zuivere kwaliteit heeft een hoog eiwitgehalte en wordt snel en gemakkelijk door het lichaam opgenomen.

Waarom Whey eiwit kopen bij Bodystore?

Bodystore is al 18 jaar eiwitspecialist. Zuivere kwaliteit staat bij ons op de eerste plaats. Whey Excellent van ons huismerk bevat enkel de hoogste kwaliteit micro gefiltreerde whey eiwit. Bovendien is onze whey afkomstig van een van de grootste zuivelmerken in de Benelux, die veelal melk van Nederlandse familiebedrijven gebruikt.

Onze whey eiwit is heerlijk vol van smaak en heeft een zeer hoge klantenwaardering uit meer dan 1100 reviews. De door ons gebruikte whey proteïne heeft een hoog eiwitpercentage van maar liefst 78%. Hiermee behoort onze whey tot de eiwitshakes met de beste prijs/kwaliteitsverhouding van heel Nederland. Als je op werkdagen voor 21.00 uur bestelt, heb je jouw favoriete whey eiwit shake de volgende dag al in huis!

Wat is whey eiwit?

Whey eiwit is een melkeiwit, het is een vloeibaar bijproduct van kaasproductie dat verkocht wordt als een voedingssupplement in whey eiwitpoeder. Whey eiwit is ook een “compleet eiwit” die snel en makkelijk te verteren is. Het heeft een hoge biologische waarde, wat betekent dat het lichaam deze erg goed op kan nemen. Wanneer we een eiwitbron eten, gebruikt ons lichaam de 20 aminozuren (de afzonderlijke bouwstenen van “eiwit”) om onze botten, spieren, organen en weefsels te herstellen. Wanneer een eiwitbron alle 9 essentiële aminozuren bevat, wat aminozuren zijn die je lichaam niet zelf kan aanmaken maar uit voeding moet binnen krijgen, dan wordt die eiwitbron een “compleet eiwit” genoemd. Voedingsmiddelen als vlees, zuivel, eieren en plantaardige eiwitten zoals quinoa zijn complete eiwitten. Anderzijds, de meeste groentes, rijst en zetmeelrijke voedingsmiddelen zijn geen complete eiwitten omdat ze een of meer essentiële aminozuren missen.

Niet alleen hebben voedingsmiddelen verschillende aminozuurprofielen, maar de mate waarin het eiwit door het lichaam wordt opgenomen kan variëren. Van de verschillende maatstaven voor eiwit opname is de Biologische Waarde (BW) een van de populairste. Whey eiwit heeft de hoogst mogelijke score met een Biologische Waarde van 100. Dit betekent dat whey eiwit al de aminozuren bevat die nodig zijn om een compleet eiwit te maken en heel makkelijk verteerd wordt door je lichaam.

Hoe wordt whey gemaakt?

#1 Koude koemelk (4 °C) wordt gepasteuriseerd op 72-73 °C en daarna weer afgekoeld. Deze melk bevat 80% caseïne en 20% whey.

#2 De vloeibare whey wordt gescheiden van de wrongel (de massa van net samengeklonterde eiwitten uit de melk) m.b.v. spijsverteringsenzymen zoals rennet. De caseïne (wrongel) wordt gerijpt tot verschillende kazen.

#3 Vloeibare whey wordt gefilterd om het vet, lactose (melksuiker), mineralen en water te verwijderen.

#4 Whey eiwit wordt door micro-filtratie whey eiwit concentraat en kan door ultra-filtratie verder worden gezuiverd tot whey eiwit isolaat.

#5 De eiwitrijke vloeibare whey wordt gesproeidroogd tot poeder. Eiwitten zijn onmisbaar bij de opbouw van spieren. Whey proteïne wordt sneller in het lichaam opgenomen dan andere eiwitconcentraten. Het zorgt hierdoor voor een sneller herstel van je spieren. Het wordt ook door artsen voorgeschreven aan mensen met een eiwitgebrek of zwangere vrouwen, om er voor te zorgen dat de baby alle nodige aminozuren binnen krijgt.

Hoe gebruik je whey eiwit?

Er zijn verschillende whey-producten te verkrijgen. Afhankelijk van je smaak kun je ze mixen met water, melk of vruchtendrank. Er is ook een variant te krijgen zonder smaak. Deze bevat geen suiker meer door verdere winning van lactose (melksuiker). Het moment van gebruik, hangt af van wat het doel is voor het gebruik van de whey. Meestal wordt aangeraden om direct na het sporten een shake te nemen. Vaak nemen sporters een shake op meerdere momenten van de dag, meestal twee of drie. Ook wordt aangeraden er een te nemen voor het slapen gaan. Het nemen van een whey-shake onderdrukt het de honger, waardoor het ook in een dieet past als je je vetpercentage omlaag wilt brengen.

Is whey eiwit voor iedereen geschikt?

Niet alle whey-producten zijn voor iedereen geschikt. Het komt bij de productie van kaas in aanraking met stremsel. Stremsel is een dierlijk enzym dat uit de lebmaag van kalveren wordt gewonnen om zo aan melk toe te voegen en kaas te maken. Dit zou voor vegetariërs of mensen met een bepaalde geloofsovertuiging een reden kunnen zijn om geen whey te willen gebruiken. Bovendien bevat whey, zonder een verder zuiveringsproces, ongeveer 50% lactose (melksuiker). Voor veel producten wordt de whey wel vaak gezuiverd in het productieproces naar whey-poeder, waardoor deze variant wel door mensen met bepaalde allergieën kan worden gebruikt.

Zijn er ook eiwit supplementen voor veganisten?

Jazeker. Onze vegan eiwitten zijn vegan proof. Plantaardige eiwit wordt onder andere gewonnen uit sojabonen, erwten, rijst en hennep. Onze populairste vegan eiwitpoeder is Now Foods Pea Protein Powder. Het is 100% puur, makkelijk verteerbaar, vrij van allergenen en daarom zeer geschikt voor sporters met intolerantie voor andere eiwitsupplementen. Bovendien zijn vegan eiwitten duurzaam en beter voor het milieu, omdat er veel minder brandstof, water of land voor nodig is om plantaardige eiwitten te producten in vergelijking met dierlijke eiwitten.

Whey eiwit voordelen

Hoewel geen enkel supplement volwaardige, natuurlijke, onbewerkte voeding kan vervangen, kan whey eiwit nuttig zijn voor mensen met een zeer drukke levensstijl als een aanvulling op hun normale voeding.

De voordelen van een hoge kwaliteit whey eiwit supplement varieert van puur esthetisch tot het ondersteunen van de gezondheid. Hier is een korte lijst met voordelen van het gebruik van een whey eiwit supplement.

- Ondersteunt sterkere spieren

- Draagt bij aan instandhouding van spiermassa

- Verhoging van glutathion waardes (de belangrijkste in water oplosbare antioxidant van je lichaam)

- Ondersteuning van het immuunsysteem

- Vergroting van power bij sport

- Kortere hersteltijd en vermindering van symptomen van over-training

Specifieke aminozuren worden om specifieke redenen door je lichaam gebruikt. Bijvoorbeeld, whey eiwit is rijk aan Branched Chain Amino Acids (BCAAs) oftewel vertakte keten aminozuren, wat 3 van de 9 essentiële aminozuren zijn die van speciaal belang zijn voor spierherstel en -behoud. Het gaat dan om de aminozuren L-Leucine, L-Valine en L-Isoleucine.

Zowel in training als in herstel van training, zal je lichaam een kleine hoeveelheid aminozuren (1 tot 5%) voor energie afbreken, en de specifieke aminozuren die je lichaam gebruikt zijn de BCAA’s. Hoewel dit een klein percentage is, zal je lichaam spieren afbreken om deze BCAA’s te krijgen.

Door je lichaam te voorzien van een grote hoeveelheid BCAA’s, bescherm je spieren tegen afbraak, terwijl het specifieke aminozuur leucine in feite de eiwitsynthese stimuleert. Dit betekent dat leucine een signaal naar je lichaam stuurt om de opslag van aminozuren te vergroten en de manier waarop je lichaam dit voornamelijk doet is door het opbouwen van spieren.

Dus als je probeert spieren aan te zetten, is het hebben van voldoende BCAA’s essentieel voor zowel de instandhouding van spiermassa als het stimuleren van extra spiergroei. Als je je calorieën verlaagt en probeert gewicht kwijt te raken, wordt het behoud van spieren zelfs nog belangrijker en helpen BCAA’s je om spierverlies te voorkomen terwijl het tegelijkertijd helpt om vet kwijt te raken.

Een ander groot voordeel van whey eiwit is dat whey glutathion productie verhoogt. Hoewel je misschien hebt gehoord over vitamine C of vitamine E als zijnde antioxidanten, is glutathion wat je lichaam voornamelijk gebruikt als antioxidant om vrij radicalen te vangen, wat het een van de belangrijkste stoffen in je lichaam maakt. Glutathion wordt gemaakt van drie aminozuren; cysteïne, glutaminezuur en glyine. Het aminozuur wat de productie van glutathion begrensd is over het algemeen het aminozuur cysteïne. Het wordt aangenomen dat de relatieve grote hoeveelheid cysteïne in whey de glutathion productie verhoogt.

Als je kijkt naar de lijst voordelen hierboven, worden de meeste van deze voordelen over het algemeen toegeschreven aan de stijging van de glutathion productie.

Whey eiwit nadelen?

In het algemeen hebben de meeste nadelen van whey gebruik te maken met vertering, zoals gasvorming, opgeblazen gevoel, hoofdpijn, kramp en vermoeidheid. Geen van deze nadelen worden beschouwd als gevaarlijk, maar meer als vervelende bijwerkingen.

Het meeste onderzoek heeft laten zien dat als je last hebt van een van deze symptomen, ze waarschijnlijk te wijten zijn aan of de lactose of de zoetstoffen i.p.v. aan de whey eiwit zelf. Dat gezegd hebbende zijn er meerdere methodes van whey productie zoals ion-exchanged die kunnen beïnvloeden hoe goed je lichaam de eiwit kan aanwenden, wat leidt tot onjuiste vertering van de whey zelf.

Whey Excellent van ons huismerk bevat enkel de hoogste kwaliteit micro gefiltreerde whey eiwit. De microfiltratie productie methode garandeert een ultra zuivere whey met een hoog eiwitpercentage van minimaal 78%, afhankelijk van de smaak. Deze zuivere whey heeft geen bijwerkingen en kan heel het jaar door gebruikt worden. Whey Excellent wordt geproduceerd volgens GMP en HACCP standaarden. Deze standaarden waarborgen de kwaliteit van onze producten.

De grootste angst over whey gebruik is dat teveel eiwit “slecht is voor de nieren”. Maar onderzoek heeft laten zie dat dit helemaal niet waar is bij gezonde mensen. Voor mensen met nierziekte, kan een eiwitrijke voeding reeds bestaande condities verergeren. Gezonde mensen, zonder nierziekte, hoeven zich geen zorgen te maken over hoger eiwit gebruik.

Wat gebeurt met hogere eiwit inname is dat je lichaam zich aanpast aan de toename in eiwit door het verhogen van de glomerulaire filtratiesnelheid (wat betekent dat meer vloeistof langs je nieren gaat en er een verhoogde urine productie is).

Whey eiwit soorten

Als je ooit een whey eiwit supplement bent gaan kopen, zag je misschien door de bomen het bos niet omdat er zoveel verschillende soorten zijn. We zullen hieronder ingaan op de belangrijkste soorten whey eiwit.

Er zijn drie hoofd soorten whey eiwit: (1) whey eiwit concentraat, (2) whey eiwit isolaat en (3) whey hydrolisaat. De verschillen tussen deze drie komen neer op hoe zeer de proteïne behandeld is en dus de hoeveelheid eiwit die aanwezig is zonder de andere bestanddelen van zuivelproducten zoals vet, lactose (melksuiker) en verschillende immunoglobulines.

1. Whey Proteïne Concentraat (WPC)

is over het algemeen de goedkoopste van de drie en heeft de laagste hoeveelheid eiwit per 100 gram van deze drie soorten. Ondanks dat het de laagste eiwit hoeveelheid bevat, heeft het nog steeds een zeer hoog percentage, wat gemiddeld varieert van 55-89%. De andere 11-45% bestaat uit vet, lactose en bevat grotere hoeveelheden van immuun-verhogende peptides zoals alpha-lactalbumine en immunoglobulines.

2. Whey Proteïne Isolaat (WPI)

Bevat gemiddeld 95% van z’n gewicht aan eiwitten, met minimaal lactose en vet. Dit is duurder dan concentraat en er zijn verschillende filtratie methodes die veel van de gunstige kwaliteiten van de concentraat kunnen houden, hoewel dit meestal meer kost.

3. Whey Proteïne Hydrolysaat (WPH)

is een verder afgebroken eiwit die snel verteert in het lichaam en bevat ongeveer 99% van zijn gewicht aan eiwitten. Dit is de duurste van de drie en in het algemeen de slechtst smakende.

Wanneer whey eiwit gebruiken?

Omdat whey eiwit snel verteerd wordt, is de ideale tijd om enkel whey eiwit te nemen binnen 30 tot 60 minuten na een krachttraining workout. Op een andere tijd wil je de vertering van de proteïne langzamer maken door het met ander voedsel te eten. Bijvoorbeeld, als je extra eiwit bij je ontbijt wilt, maar geen eieren wilt, kun je de whey eiwitpoeder toevoegen aan wat havermout, in verschillende eiwit pannenkoeken recepten.

Anderzijds, als je op zoek bent naar een snelle eiwitrijke snack op je werk, kun je een shake nemen met wat noten of visolie om de vertering van het eiwit te vertragen. De combinatie met het vet zal helpen om de vertering te vertragen, en daarmee de bloedsuikerspiegel stabiel te houden, terwijl ook CCK wordt gestimuleerd, wat een hormoon is dat helpt om je een vol gevoel te geven.

Wat is de beste whey eiwit?

Er zijn verschillende kwaliteiten waar mensen naar kijken wanneer ze een whey eiwit supplement kopen, die variëren van zuiverheid, tot verteerbaarheid, tot of het al dan niet biologisch is, tot gewoonweg de smaak van de proteïne zelf. De belangrijkste kenmerken van een whey eiwit supplement is, dat het een grote hoeveelheid eiwit bevat, heel weinig tot geen kunstmatige zoetstoffen en/of hormonen, al de gunstige componenten van de immunoglobulines, minimum aan lactose, en dat het goed van smaak is.

Al deze factoren in beschouwing genomen, blijkt whey eiwit isolaat je beste keus te zijn omdat het aan al de criteria voldoet. Whey eiwit isolaat heeft grote hoeveelheden eiwit, en minimaal lactose (wat meer zit in WPC). WPI wordt gemakkelijk verteerd en als het koud-gefilterd wordt kan het de meeste immunoglobulines bevatten, die de whey eiwit hydrolisaat meestal mist vanwege de extreme behandeling die het ondergaat. Ook is whey eiwit hydrolisaat niet erg goed van smaak, terwijl je WPI producten kan vinden met minimale kunstmatige zoetstoffen die nog steeds goed smaken.

Categorieën: Sportvoeding
Kunnen wij je verder helpen?