Afvallen? Gezonde recepten

Hoe zet ik goede gezonde recepten in elkaar? Wij leren je de juiste hoeveelheden en de juiste voedingsmiddelen gebruiken zodat je slank wordt en blijft.

Voor het samenstellen van gezonde recepten heb je om te beginnen een keuken weegschaal nodig. Je begint met een hoeveelheid vlees af te wegen voor 1 persoon. Hieronder zie je de beste vlees en vis keuzes die je kunt maken:

Kipfilet 100 gram
Rundertartaar 100 gram
Biefstuk 100 gram
Kabeljauwfilet 100 gram
Tonijn 100 gram
Garnalen 100 gram

Als je gezonde recepten wilt maken dan moet je ook rekening houden met de hoeveelheid en soort koolhydraten die je in je recepten verwerkt. Hieronder volgt weer een lijstje met goede koolhydraatbronnen:

Zilvervliesrijst 75 gram
Volkoren  pasta 75 gram
Volkoren brood 2 sneetjes

Men gebruikt heel makkelijk grote hoeveelheden boter of olie. Alles wat je nodig hebt is een goed anti aanbak koekenpan en olijfolie of Pam cookingspray. Met Pam kun je vetvrij vlees of vis bakken.

Olijfolie is gezond voor je en past dus prima in gezonde recepten. Maar gebruik er niet teveel van. 1 eetlepel olijfolie is voldoende voor een maaltijd voor 3 personen. Zet het vuur niet te hoog en roer regelmatig. Gebruik veel groente, ideaal om mee te roerbakken. Je kunt voor roerbakken, broccoli, paksoi, paprika, uien en champignons gebruiken. Met roerbakken blijven de vitamines beter bewaard en het is ook nog een snel. Hieronder vindt je een van onze gezonde recepten.

Voor 4 personen
100 gram biefstuk in kleine blokjes gesneden
75 gram Pandan rijst
2 strengen paksoi in grote stukken gesneden
20 gram peultjes
1 takje peterselie fijngesneden
1/4 rode paprika in ringen gesneden
1/2 kleine rode ui fijngesneden
2 grote champignons in plakjes gesneden
1 lepel Olijfolie
2 theelepels Ketjap Manis
1 theelepel Sambal Badjak
5 gram sesamzaadjes
1 teentje knoflook fijn geperst
1 snufje peper
1 snufje zout

- Kruid de biefstuk reepjes met het zout, peper en de fijn geperste knoflook.
- Verhit de olie in een wok, roerbak hierin de biefstukreepjes gaar.
- Kook de paprika, paksoi, peultjes en champignons in een pan tot dat ze beetgaar zijn.
- Voeg het groente mengsel toe aan de biefstuk en roerbak het geheel nog 2 minuten
- Roer nu Ketjap Manis, Sambal Badjak en de sesamzaadjes erdoor.
- Voor het opdienen garneren met peterselie.
- Geef er een kommetje pandan rijst bij

Eet smakelijk!

Voedingswaarden per persoon is:
Calorieën: 342,5  
Koolhydraten: 42,9    
Vet: 6,5          
Eiwit: 28,5

Categorieën: Gezonde recepten afvallen
Kunnen wij je verder helpen?