Stevia, zoetstof uit een plantje

Stevia is het natuurlijke alternatief voor zoetstoffen zoals aspartaam. Het heeft het E-nummer E960. Stevia wordt gewonnen uit het plantje stevia rebaudiana bertoni. Stevia is de naam van een groep planten die tot de Stevia familie hoort, maar de zoetstof bestaat uit steviol glycosides. De zoetstof gewoon stevia noemen is natuurlijk wel zo makkelijk. Het plantje stevia rebaudia bertoni komt oorspronkelijk uit Paraguay. Dit schijnt het zoetste plantje op onze aardbol te zijn. Indianen gebruikten de bladeren van de plant al meer dan 1500 jaar geleden om kruidenthee en voeding mee te zoeten. Stevia wordt ook wel honingkruid genoemd.

Geen calorieën en geen koolhydraten

Stevia bevat geen calorieën en geen koolhydraten. Het kan gebruikt worden als zoetstof om gerechten (koffie, thee, yoghurt et cetera) mee te zoeten. Het is ook geschikt om gerechten mee te bereiden, dus om te koken en te bakken. Het wordt veel gebruikt in voedingsmiddelen. Het wordt dan vaak aangeduid met het E-nummer E960.

De smaak van stevia

De smaak van stevia kan nog wel eens per productsoort verschillen, maar het lijkt in ieder geval niet op die van de gewone (tafel)suiker. Het is dan ook voor mensen die jarenlang suiker hebben genuttigd en nu over willen gaan op de caloriearme stevia wel even wennen. De zoete smaak van stevia blijft langer na. Sommigen vinden de smaak wat bitter. Het is dus even doorzetten als de smaak je niet meteen bevalt, op den duur wen je er wel aan.

Witte stevia

Stevia wordt verkocht in vloeibare vorm en in de vorm van een wit poeder, gemaakt uit een extract dat uit de bladeren wordt gewonnen. Het smaakt 100 tot 400 keer zoeter dan normale (tafel)suiker. De exacte zoetkracht van stevia hangt af van de mate waarin het extractieproces is uitgevoerd. Stevia wordt gezien als 100 procent natuurlijk, maar dat geldt niet voor alle producten stevia. In stevia worden vaak andere zoetstoffen zoals isomalt, maltinol en aroma’s bijgevoegd om de bittere smaak van het extract van stevia te maskeren.

Groene stevia

Groene stevia, in poedervorm, is de meest natuurlijk vorm van stevia. De smaak is daar echter ook naar en deze wordt niet door iedereen gewaardeerd. Het wordt beschreven als bitter en dropachtig. Ook hier geldt dat men op den duur toch ook wel weer kan wennen aan de smaak.

Dagelijkse dosering stevia

Stevia is als zoetstof goedgekeurd door de European Food Safety Authority (EFSA) en veilig bevonden als men zich aan de aanvaardbare dagelijkse inname houdt. Per kilo lichaamsgewicht is dat 4 milligram steviol glycosides.

Bijwerkingen stevia

Er zijn nog geen bijwerkingen voor gebruik op lange termijn van 100 procent natuurlijke stevia bekend. Het wordt nog steeds onderzocht. Er zijn mensen die na het gebruik van stevia last krijgen van een opgeblazen gevoel, misselijkheid, duizeligheid en gevoelloosheid. Diabetici of personen met een verhoogde bloedsuikerspiegel of een te lage bloeddruk zouden voor het gebruik de arts beter even kunnen raadplegen. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, doen er ook verstandig aan eerst een arts om advies te vragen.

Categorieën: Plantenextracten
Kunnen wij je verder helpen?