Maca, een gezond knolletje uit Peru

Maca is een tweejaarlijks, bloeiend kruid met een verre verwantschap met de raap en de radijs. Aan de wortel worden geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Archeologische vondsten in Peru doen vermoeden dat maca al eeuwen voor Christus werd gewaardeerd door de Andesbevolking. Inca’s gebruikten het om het lichaam sterk te houden. Zij geloofden dat het gewas hen extra oplettend maakte en uitermate veel kracht en een onuitputtelijke energie gaf. Daarbij bleek ook het libido te verhogen. Spaanse kolonisten ontdekten de heilzame werking van het knolgewas en pakten het de Peruanen af als betaling voor de belasting. Tot de 19e eeuw aten de Peruanen maca dagelijks zoals wij aardappels eten, maar de import van andere levensmiddelen zorgden ervoor dat maca een beetje in de vergetelheid raakte. In 1961 gaf biologe dr. Gloria Chacon de Popvici uit Lima opnieuw bekendheid aan maca. Vanwege de opwekkende eigenschappen kreeg het de bijnaam Peruaanse ginseng. In 1982 was maca zo gewild dat het met uitsterving werd bedreigd. Er werden vanaf dat moment speciale maca plantages opgericht.

Maca en de overgang

De bioactieve werking van maca zit in de wortel. De blaadjes kun je ook eten, maar die worden meer gezien als groente. De wortel zit barstensvol goede voedingstoffen. Het meest bijzondere van maca is de adaptogene werking. Een adoptogeen is een stof die het lichaam aanzet tot verbetering en een goede balans van onze eigen hormoonproductie. Dit is zeer interessant voor vrouwen in de overgang. In deze periode rommelt het namelijk behoorlijk rondom de hormonen oestrogeen en progesteron. Maca optimaliseert de hormoonbalans en kan aldus een gunstige bijdrage leveren bij de verschillende overgangsklachten. Biologe Chacon de Popvici betoogt dat maca de hormoonklieren hypothalamus en hypofyse stimuleert en daarmee ook onze energie, vitaliteit en ons libido. Maca bevat een groot gehalte aan mineralen en wordt vooral vanwege de zeer hoge hoeveelheid aan calcium (350-500 mg/100 gram) ook veel gebruikt voor sterkere botten en tanden.

Maca als voedingssupplement

Maca is verkrijgbaar als voedingssupplement in poedervorm, pillen of capsules. In poedervorm kun je het gebruik ervan het beste opbouwen. De dagelijkse aanbeveling is twee eetlepels (8 tot 16 gram) per dag. Je kunt het poeder door de yoghurt of kwark mengen met vers fruit of in een smoothie verwerken. De smaak van maca zou volgens kenners nog lekkerder zijn in combinatie met rauwe cacao, maar lang niet iedereen kan de smaak van maca waarderen. Wie niet aan de smaak kan wennen, heeft de mogelijkheid te kiezen voor de capsules. Bij dagelijks gebruik  wordt aangeraden om minimaal 1 week per maand het gebruik van maca achterwege te laten om de werking ervan te intensiveren.

Bijwerkingen maca

Er zijn aanwijzingen dat bij overmatig gebruik hormonale veranderingen en maagklachten kunnen voorkomen. Maca mag niet worden genomen tijdens de zwangerschap of als je borstvoeding geeft. Het gebruik van maca wordt afgeraden bij schildklierklachten omdat het in zeer stressvolle situaties mogelijk giftige stoffen zou kunnen vrijgeven. Raadpleeg bij twijfel altijd een arts voordat je maca gaat gebruiken.

Categorieën: Plantenextracten
Kunnen wij je verder helpen?