Erythritol natuurlijke suikervervanger

Erythritol is een natuurlijk afgeleide suikervervanger die eruitziet en heel erg smaakt als suiker, maar heeft bijna geen calorieën. Deze stof wordt al sinds 1990 gebruikt in Japan in suikergoed, chocolade, yoghurt, vullingen, geleien, jams, dranken, en als suikervervanger. Erythritol wordt geclassificeerd als een suikeralcohol. Suikeralcoholen, ook wel polyolen, zijn suikervervangers die ofwel worden gewonnen uit planten of vervaardigd uit zetmeel, maar kunnen ook van nature in planten voorkomen. Erythritol komt van nature voor in kleine hoeveelheden bij druiven, meloenen, champignons en gefermenteerde voedingsmiddelen zoals wijn, bier, kaas en sojasaus. Het wordt meestal gemaakt van plantaardige suikers, en wordt gemengd met water en vervolgens gefermenteerd met een natuurlijke bacteriecultuur. Daarna wordt het mengsel afgefiltreerd, uitgekristalliseerd en vervolgens gedroogd. Het eindproduct zijn wit korrels of een poeder die op suiker lijkt.

De smaak van Erythritol is ongeveer 70 procent zo zoet als tafelsuiker (sucrose). Sommige fabrikanten beweren echter dat hun erythritol producten zo zoet zijn als suiker. Consumenten zeggen dat erythritol meer smaakt naar suiker dan andere natuurlijke zoetstoffen zoals stevia (welke bitter kan zijn), terwijl anderen een hekel hebben aan de smaak van erythritol.

Toepassingen van erythritol

Erythritol wordt vaak om twee redenen gebruikt. Als eerste wordt het gebruikt als bulk middel in combinatie met hoge intensiteit zoetstoffen, zoals stevia en sucralose, zodat de smaak vergelijkbaar is met normaal suiker. Dieetdranken gemaakt met dit mengsel dus erythritol bevatten naast de belangrijkste zoetstof. Ten tweede wordt erythritol vaak gepaard met andere grote ingrediënten die suikerachtige kenmerken vertonen om de textuur en het mondgevoel van sucrose beter na te bootsen.

Erythritol heeft een sterk koelend effect (endotherme of positieve warmte van oplossing). Dit koelende effect is alleen aanwezig wanneer erythritol niet is opgelost in water, zoals in per-erythritol gezoete glazuur, chocoladerepen, kauwgom of zuurtjes. Het koelende effect van erythritol is zeer vergelijkbaar met die van xylitol en koelen van de sterkste effecten van suikeralcoholen. Omdat de koelende werking van erythritol zelden gewenst is, worden er andere ingrediënten gemengd met erythritol om dit koelende effect tegen te gaan. Erythritol heeft ook de neiging tot kristalliseren en is niet zo oplosbaar als sacharose, zodat ook hier extra ingrediënten kunnen worden gekozen om dit nadeel tegen te gaan. Bovendien erythritol niet hygroscopisch, wat betekent dat het geen vocht, wat kan leiden tot het uitdrogen van de producten, met name gebak aantrekken als een hygroscopische stof niet wordt gebruikt in de formulering.

Inuline wordt vaak gecombineerd met erythritol vanwege de complementaire negatieve warmte oplossing (exotherme of verwarmingseffect bij oplossing, waardoor het koeleffect van erythritol teniet wordt gedaan) en niet-kristalliserende eigenschappen van inuline. Andere suikeralcoholen worden soms ook gebruikt in combinatie met erythritol, met name isomalt vanwege de minimale positieve warmte van de oplossing, en glycerine, welke een negatief warmte effect heeft op de oplossing, matige hygroscopiciteit en niet-kristalliserende vloeibare vorm heeft.

Effecten van erythritol op het lichaam

In het lichaam wordt het meeste van erythritol geabsorbeerd in de dunne darm, en grotendeels onveranderd uitgescheiden in de urine. Ongeveer 10% van het erythritol komt de dikke darm terecht. Omdat 90% van erythritol is geabsorbeerd voordat het de dikke darm heeft bereikt, heeft het onder normale omstandigheden geen laxerende effecten, zoals vaak worden ondervonden na consumptie van andere suikeralcoholen (zoals xylitol en maltitol).

Erythritol wordt ook niet gemetaboliseerd door bacteriën, wat betekent dat deze stof niet bijdraagt aan tandbederf. Erythritol, zoals andere polyolen, is bestand tegen metabolisme door bacteriën die voorkomen in de mond. Deze bacteriën breken suikers en zetmeel af naar zuren die kunnen leiden tot verlies van tandglazuur en holtes kunnen produceren in de tanden.

Het is ook wetenschappelijk aangetoond dat erythritol geen glycemische index heeft, waardoor het dus geen invloed heeft op de bloedsuikerspiegel of effect heeft of insuline uitscheiding. Om deze redenen, is erythritol populair bij mensen met een koolhydraatarm dieet of mensen met suikerziekte.

Bijwerkingen van erythritol

Overmatige consumptie van erythritol (meer dan 80 gram per dag) kan leiden tot spijsverteringsproblemen, diarree, en een opgeblazen gevoel. Extreem hoge doses van erythritol kan misselijkheid en borborygmi (maag gerommel) veroorzaken. Echter, veel mensen rapporten bijwerkingen zoals diarree, maagklachten en hoofdpijn na het nuttigen van normale hoeveelheden erythritol in voedsel of dranken.

Bedenkingen over erythritol

Wanneer er voedsel in het lichaam komt, worden er hormonen vrijgegeven die het lichaam en hersenen signalen sturen zodat de eetlust wordt verminderd. Omdat suikeralcoholen grotendeels onverteerd door het lichaam passeren, worden deze signalen niet vrijgegeven, waardoor er meer voedsel geconsumeerd zou kunnen worden, waardoor het doel van gezoete voedingsmiddelen teniet wordt gedaan. Het is daarom altijd belangrijk om te bedenken waarom zoetstoffen worden toegevoegd aan het dagelijkse dieet, en om bewust te zijn van de hoeveel voedsel die wordt geconsumeerd.

Categorieën: Overige stoffen
Kunnen wij je verder helpen?