Gewicht aankomen bij ouderen

Goede voeding is cruciaal voor de algemene gezondheid - maar veel oudere volwassenen lopen risico op ondervoeding. Ondervoeding vormt een enorme economische kostenpost voor de maatschappij. Ondervoede ouderen hebben meer kans op gezondheidsklachten en ziekenhuisopnamen.

Ondervoeding en gewichtsverlies

Preventie en vroegtijdige interventie zijn belangrijk omdat het moeilijk is om de gevolgen van ondervoeding en gewichtsverlies om te keren. Ouder worden gaat vaak gepaard met een verstoring van de inname van voedsel, wat betekent dat ouderen waarschijnlijk minder eetlust hebben en sneller een vol gevoel hebben. Bovendien gaat gewichtsverlies bij ouderen samen met verlies van spiermassa. Als het gewicht weer bijkomt, is er een onevenredig herstel van het vet in plaats van spierherstel, waardoor er sprake is van een nettoverlies van spiermassa. De daaropvolgende sarcopenie (verlies van spiermassa door ouder worden) kan leiden tot verminderde mobiliteit, ziekenhuis opnames, en slechtere kwaliteit van leven.

De kenmerken van ondervoeding bij oudere volwassenen kunnen moeilijk zijn om te zien, vooral bij mensen waar het niet levensbedreigend is. Maar het opsporen van problemen in de vroegste fase kan helpen om complicaties te voorkomen. Om ondervoeding waar te nemen is het belangrijk om te letten op de eetgewoonten om een beter beeld te krijgen van hoeveel gegeten wordt. Ook is het belangrijk om te kijken naar tekenen van gewichtsverlies, zoals veranderingen in de manier waarop kleding past. Naast gewichtsverlies kan ondervoeding leiden tot slechte wondgenezing, kneuzingen en tandproblemen.

Ondervoeding voorkomen

Het is belangrijk om ondervoeding te voorkomen. Zelfs kleine wijzigingen in eetpatroon kunnen een groot verschil maken in de gezondheid en het welzijn van een ouderen. Wil je ondervoeding tegengaan, en weer in gewicht aankomen, praat dan eerst met uw arts. Wanneer er sprake is van gewichtsverlies is het belangrijk om eventuele oorzaken in kaart te brengen en aan te pakken.

Calorierijke voedingsmiddelen

Zorg dat ouderen voedsel eten welke calorierijk is en veel voedingsstoffen bevat. Verspreid pindakaas of andere noten mengsels op toast en crackers, zorg dat ze meer vers fruit en rauwe groenten eten. Voeg fijngehakte noten of tarwekiem op yoghurt, fruit en ontbijtgranen. Overweeg het gebruik van weight gainers, in plaats van dure dieetvoeding bij patiënten met onvoldoende energie-inname of verhoogde energiebehoefte. Voeg extra eiwitten toe bij roerei en omeletten en moedig het gebruik van volle melk aan. Voeg kaas toe aan broodjes, groenten, soepen, rijst en noedels.

Meer smaak

Zorg voor meer smaak bij flauw eten. Eten kan aantrekkelijker gemaakt worden door citroensap, kruiden en specerijen te gebruiken. Als het verlies van smaak en geur een probleem is, is het goed om uit te proberen welke kruiden en specerijen de maaltijden meer smaak geven. 

Snack tussendoor

Plan snack tussen de hoofdmaaltijden. Een stuk fruit of kaas, een lepel pindakaas, of een fruit smoothie kan voedingsstoffen en calorieën leveren.

Lichaamsbeweging

Zorg voor meer fysieke activiteiten. Dagelijkse beweging - zelfs als het licht is - kan de eetlust stimuleren en de botten en spieren versterken.

Boodschappen doen

Zorg dat boodschappen doen geen problemen met zich mee brengt. Wanneer financiën een probleem is om gezonder te eten, is het een goed idee om te kijken of er goedkopere gezonde alternatieven zijn. Of deel de maaltijden en kosten met een vriend of buurvrouw. Dit zorgt er bovendien voor dat het ook gezelliger is om te eten.

Onthoud, het vroegtijdig onderkennen en behandelen van voedingsproblemen kan een goede gezondheid, onafhankelijkheid en een langere levensduur bevorderen.

Categorieën: Aankomen
Kunnen wij je verder helpen?